Špatně, špatně a zase špatně a přesto o tomto mýtu slýcháváme už léta. Je opravdu hodně faktorů, které ovlivňují množství kofeinu, ale stupeň pražení to opravdu není. Takže tady jsou fakta a fakty myslíme opravdu ta pravá fakta, plus Ti dáme pár tipů, jak si optimalizovat množství kofeinu při připravě kávy z pohodlí tvého domova.
Pokud jsi četl náš předchozí článek o směsích Robusty a Arabiky, tak už budeš vědět, že Robusta obsahuje 2x více kofeinu než Arabika. První fakt, jenž vytváří onen mýtus, je ten, že poslední vlna pražíren a kaváren používá jenom, a nebo z podstatné části, Arabiku, a my se tak mnohem častěji dostáváme do styku právě s tou světlejší a slabší z nich.
Kofein je nesmírně stabilní chemická složka, jejíž koncentrace v jednotlivém kávovém zrnku zůstane v podstatě stejná i po pražení. Pokud však vezmeš v potaz ostatní elementy, zmenšující se při pražení, včetně drastické změny v objemu zrnka, mohl by jsi dokonce argumentovat, že tmavší a vice pražená zrnka, budou obsahovat také více kofeinu. Toto vše se ale hlavně promítne na jednom, a to velice zásadním, kroku při přípravě kávy.
Na jakém? Na jejím odměření. A podle čeho si jí tedy odměřuješ Ty?
Používáš kávovou lžičku, ať už pro zrnkovou nebo mletou kávu, nebo to děláš tím lepším způsobem a kávu si před přípravou vážíš? To ti totiž pomůže maximalizovat množství kofeinu, které poté ze svého šálku kávy získáš.
Pamatuješ si na tento obrázek? V horní řadě vidíš typický příklad Arabiky a dole Robusty. Zrnka jsou různých tvarů a velikostí. Ve světě je přes 100 odrůd kávy připravené k namletí, a následné proměnění na tekuté zlato, a každá má jiný tvar a velikost, od pidi kávových moruší až po enormní Geshu. Díky tomuto faktoru nebudeš mit při nabrání kávy lžičkou konzistentní váhu jednotlivých druhů zrnek a budeš tím tak přicházet o tak žádané kofeinové nakopnutí.
Pojďme se na moment bavit o Black Insomnii. Její hlavní síla přichází z většího množství Robusty. Z obrázku nahoře si všimneš, že je menší než Arabika, což v praxi znamená, že když se obě dvě smíchají, tak dostaneš rozdílné velikosti a váhy. Důležité je také zmínit, že větší zrnka neváží vždy více, než ta malá. V naší laboratoři jsme si z Black Insomnie vzali 4 větší zrnka Arabiky 4 menší Robusty, porovnali jsme si je na přesné digitální váze a obě vážily na miligram stejně a to 0,6 gramů. Jak už jsme zmínili, zrnka Arabiky jsou o dost větší než ty Robusty a proto při dávkování lžičkou budou v nepoměru. Když si však zrnka zvážíš, budeš mít garantované stejné kofeinové nakopnutí jako v Tvém předchozím hrnku, který, jestli kávu piješ tak rád jako my, jsi si dopřával před pár hodinami.
Takže jen pro shrnutí, určitě Ti doporučujeme si svou kávu před přípravou vážit. V posledních dnech a týdnech jsme dostávali hodně otázek týkajících se doporučeného množství kávy na určitý objem vody.Pokud si svou kávu a vodu vážíš, tak doporučujeme poměr 17:1 – 17 gramů vody na 1 gram kávy.Pokud váhu nemáš a neplánuješ si jí pořídit, tak doporučujeme 1 kávovou lžičku na 113 ml vody.
Doufáme, že Tě tento profesorský článek moc nevyčerpal a jestli ano, tak pro sebe nemůžeš udělat nic lepšího, než si rychle dát pořádný šálek Black Insomnie.