Omlouváme se za dočasnou nedostupnost zrnkové kávy, která by měla být opět naskladněna do 25.4.. Děkujeme za pochopení.

Bořiči mýtů – Světlejší kávová zrnka “mají více kofeinu”.

Blog 2

 

Špatně, špatně a zase špatně a přesto o tomto mýtu slýcháváme už léta. Je opravdu hodně faktorů, které ovlivňují množství kofeinu, ale stupeň pražení to opravdu není. Takže tady jsou fakta a fakty myslíme opravdu ta pravá fakta, plus Ti dáme pár tipů, jak si optimalizovat množství kofeinu při připravě kávy z pohodlí tvého domova. 

Pokud jsi četl náš předchozí článek o směsích Robusty a Arabiky, tak už budeš vědět, že Robusta obsahuje 2x více kofeinu než Arabika. První fakt, jenž vytváří onen mýtus, je ten, že poslední vlna pražíren a kaváren používá jenom, a nebo z podstatné části, Arabiku, a my se tak mnohem častěji dostáváme do styku právě s tou světlejší a slabší z nich. 

Kofein je nesmírně stabilní chemická složka, jejíž koncentrace v jednotlivém kávovém zrnku zůstane v podstatě stejná i po pražení. Pokud však vezmeš v potaz ostatní elementy, zmenšující se při pražení, včetně drastické změny v objemu zrnka, mohl by jsi dokonce argumentovat, že tmavší a vice pražená zrnka, budou obsahovat také více kofeinu. Toto vše se ale hlavně promítne na jednom, a to velice zásadním, kroku při přípravě kávy. 

Na jakém? Na jejím odměření. A podle čeho si jí tedy odměřuješ Ty? 

Používáš kávovou lžičku, ať už pro zrnkovou nebo mletou kávu, nebo to děláš tím lepším způsobem a kávu si před přípravou vážíš? To ti totiž pomůže maximalizovat množství kofeinu, které poté ze svého šálku kávy získáš. 

 

blog2

Pamatuješ si na tento obrázek? V horní řadě vidíš typický příklad Arabiky a dole Robusty. Zrnka jsou různých tvarů a velikostí. Ve světě je přes 100 odrůd kávy připravené k namletí, a následné proměnění na tekuté zlato, a každá má jiný tvar a velikost, od pidi kávových moruší až po enormní Geshu. Díky tomuto faktoru nebudeš mit při nabrání kávy lžičkou konzistentní váhu jednotlivých druhů zrnek a budeš tím tak přicházet o tak žádané kofeinové nakopnutí. 

Pojďme se na moment bavit o Black Insomnii. Její hlavní síla přichází z většího množství Robusty. Z obrázku nahoře si všimneš, že je menší než Arabika, což v praxi znamená, že když se obě dvě smíchají, tak dostaneš rozdílné velikosti a váhy. Důležité je také zmínit, že větší zrnka neváží vždy více, než ta malá. V naší laboratoři jsme si z Black Insomnie vzali 4 větší zrnka Arabiky 4 menší Robusty, porovnali jsme si je na přesné digitální váze a obě vážily na miligram stejně a to 0,6 gramů. Jak už jsme zmínili, zrnka Arabiky jsou o dost větší než ty Robusty a proto při dávkování lžičkou budou v nepoměru. Když si však zrnka zvážíš, budeš mít garantované stejné kofeinové nakopnutí jako v Tvém předchozím hrnku, který, jestli kávu piješ tak rád jako my, jsi si dopřával před pár hodinami. 

 

Správná příprava kávy je důležitá, checkni náš blog.

 

Takže jen pro shrnutí, určitě Ti doporučujeme si svou kávu před přípravou vážit. V posledních dnech a týdnech jsme dostávali hodně otázek týkajících se doporučeného množství kávy na určitý objem vody.Pokud si svou kávu a vodu vážíš, tak doporučujeme poměr 17:1 – 17 gramů vody na 1 gram kávy.Pokud váhu nemáš a neplánuješ si jí pořídit, tak doporučujeme 1 kávovou lžičku na 113 ml vody. 

Doufáme, že Tě tento profesorský článek moc nevyčerpal a jestli ano, tak pro sebe nemůžeš udělat nic lepšího, než si rychle dát pořádný šálek Black Insomnie

Zpět do obchodu