Omlouváme se za dočasnou nedostupnost zrnkové kávy, která by měla být opět naskladněna do 25.4.. Děkujeme za pochopení.

Friedleb Ferdinand Runge – Objevitel kofeinu

Dnes Ti představíme Godfathera Kofeinu a našeho velkého hrdinu – Friedleba Ferdinanda Rungeho. 

 

Friedlieb Ferdinand Runge, německý analytický chemik známý jako objevitel kofeinu a tím pádem náš velký Hero. 

Runge se narodil v Německu v roce 1794 a vždy byl fascinován vědou. Během studia chemie na univerzitě v Jeně v Německu velmi zapůsobil na jeho profesora J.W. Döbereinera, který mu dál pár zrnek kávy a požádal ho, aby mu mladý Runge udělal detailní chemický rozbor. 

FFR 

Runge k tomu přistoupil opravdu velmi zodpovědně. Rozbory mu zabraly téměř rok. Psal se podzim roku 1819, kdy v kávových zrnkách objevil dosud neznámou složku, dnes známou jako kofein. My si troufneme říct, že bez pití kávy při dlouhých nočních rozborech a pořádné dávky kofeinu, které u toho do sebe dostával, by samotný kofein neobjevil. :) 

Takže až si budeš dávat svoji další Black Insomnii, jenž Ti nakopne den, nebo  udrží vzhůru až do brzkých ranních hodin, tak si vzpomeň právě na tohoto chlapíka! :) 

chemická sloučenina kofeinu
chemická sloučenina kofeinu 


Dnes víme, že kofein je složka v kávě, která nás udržuje v pohotovosti a bdění (a je mimochodem světově nejrozšířenější psychoaktivní drogou). Ve své nejčistší formě je kofein bílá a hořká organická sloučenina nalezená v mnoha semenech a rostlinách v tropických nebo subtropických oblastech světa. Kofein je pro tyto rostliny přírodním pesticidem a chrání je tak před škůdci. 
 

kofein pod mikroskopem

kofein pod mikroskopem 


Bez Runga by tedy nevznikla ani Black Insomnia, kromě toho že bychom asi nikdo nedostudoval a hodně z nás by se nedostalo z postele. :D Ještě jednou děkujeme, mistře! 

Zpět do obchodu