O kávě Arabika jste už pravděpodobně slyšeli, je nejoblíbenějším kávovým zrnem na světě. Na druhém místě se drží káva Robusta, která tvoří odhadem 40 % světové produkce kávy. Arabika a Robusta dohromady pokrývají 99 % kávové produkce, zbylé jedno procento zaujímá vzácná Liberika.
Arabika i Robusta mají své příznivce i odpůrce. Zatímco u Arabiky si lidé vychvalují spoustu tónů a bohatší chuť, velkou předností Robusty je zejména vysoký obsah kofeinu.
Kde se pěstuje Robusta
Kávová zrna Robusta pocházejí z rostliny Coffea canephora, jenž je nenáročná na pěstování a získáte z ní více zrn než z Arabiky, díky tomu je Robusta levnější. Pěstuje se zejména ve Vietnamu (40 % světového vývozu), Brazílii (25 %) a Indonésii (13 %).
Daří se jí v nízkých nadmořských výškách zhruba do 600 m n. m. Rostliny jsou vysoké, dosahují 4 až 6 metrů, a stejně robustní jako jejich název. Vydrží déšť i vysoké teploty, sklízet zrna je možné po 11 měsících.
Vysoký obsah kofeinu
Zrnka Robusty jsou doslova napěchovaná kofeinem. I díky tomu je rostlina tak odolná, vysoká hladina kofeinu funguje jako pesticid, rostlinka je tak chráněna vůči škůdcům a chorobám. Pro člověka vysoký obsah kofeinu znamená vyšší účinek kávy – více energie, méně únavy.
Přijdete jí na chuť
Vzhledem k vysoké hladině kofeinu má Robusta spíš hořkou chuť, zemitou a kyselejší, s ořechovými a čokoládovými tóny. Výslednou chuť nicméně ovlivňují podmínky pěstování a původ. Špičková Robusta chutná stejně dobře, kolikrát i lépe, než obyčejná Arabika, a to je případ právě Black Insomnie.
Občas se oba druhy kávy kombinují, protože zatímco Arabika dodává typickou chuť, Robusta ji vyšperkuje o nálož kofeinu a bohatou cremu.
Robusta vás skutečně nakopne
O tom vás ostatně přesvědčíme s Black Insomnií. Naše káva je směsí prvotřídní Robusty (100%) původem z Jižní Afriky a Ameriky. Výsledkem je oříškové aroma s karamelovou sladkostí doplněnou o hořkou čokoládu a až 300 mg kofeinu v jedné dávce, prostě káva pro ty nejnáročnější kávičkáře, jako je třeba Radim Kubeček z Black Insomnia Coffee CZ&SK níže na obrázku.